A SKAPA önkormányzati hitelből fektet be a légszennyezés csökkentésébe

by

Környezetvédelmi támogatás Ausztriában: a kottingbrunni alumíniumfeldolgozás nagyrészt szennyezőanyag-mentessé válik

A SKAPA Recycling GmbH az alumíniumdobozok újrahasznosítására szakosodott, használt alumíniumdobozokat vásárol Ausztriában és nemzetközi szinten, és az újrahasznosított "használt italos dobozokat" (UBC) a világpiacon forgalmazza. Ily módon 12 000 tonna kerül újrahasznosításra, ebből 3500 tonna Ausztriából származik. Az újrahasznosító vállalat 2010 óta működteti a Kottingbrunn üzleti parkban található, kifinomult UBC-feldolgozó üzemet.

Már az energiafogyasztási adatok is mutatják, miért fenntartható az alumíniumdobozoknak második életet adni: az UBC alumínium újrahasznosítási folyamata az alumíniumércből történő hagyományos kitermeléshez szükséges energiaköltségek mindössze öt százalékát igényli.

A feldolgozó létesítmények sorozatos bővítése és az újrahasznosítási mennyiségek megfelelő növekedése mellett a SKAPA az elmúlt években további projektekbe fektetett be a fenntarthatóság növelése érdekében. Például a vállalat fontos alapfolyamatai digitalizálásra kerültek a hatékonyság növelése és a környezeti hatások csökkentése érdekében. Emellett energiagazdálkodási szoftverek bevezetése, elektromos járművekhez szükséges fotovoltaikus tető és a fotovoltaikus rendszer 700 kWp-ra történő bővítése is szerepel a tervek között. A nagyméretű tárolórendszer 1000 kWh-ról 1800 kWh-ra történő bővítése 2024 márciusában fejeződött be, ami azt jelenti, hogy mostanra közel 90 százalékos önellátási fokot értek el.

A SKAPA Recycling a Klímavédelmi Minisztérium (BMK) környezetvédelmi támogatásával egy új, M porosztályú szűrőbetétekkel ellátott elszívórendszerbe fektet be, és ezzel újabb jelentős lépést tesz az éghajlatvédelem felé. Ezzel 98 százalékkal csökken a porszennyezés. A rendkívüli mértékű, 90 százalékot meghaladó szennyezőanyag-csökkentés miatt a vállalat öt százalékos felárat kap a támogatható költségekhez.

A vállalat összesen 134.000 eurót fordít a megvalósításra, amelyből mintegy 35.000 eurót a "hazai környezetvédelmi támogatási program" támogatásaként kap. A támogatás lebonyolításáért a BMK megbízásából a Kommunalkredit Public Consulting felel.

https://infothek.bmk.gv.at/umweltfoerderung-im-inland-aluminium-recycling-skapa/

Go back