SKAPA z občinskim posojilom vlaga v nadzor onesnaženosti zraka

od

Spodbujanje varstva okolja v Avstriji: predelava aluminija v Kottingbrunnu v veliki meri ne onesnažuje okolja

Podjetje SKAPA Recycling GmbH je specializirano za recikliranje aluminijastih pločevink, odkupuje rabljene aluminijaste pločevinke po vsej Avstriji in po svetu ter reciklirane "rabljene pločevinke za pijačo" (UBC) daje na svetovni trg. Na ta način se reciklira 12.000 ton, od tega 3.500 ton iz Avstrije. Podjetje za recikliranje od leta 2010 upravlja napreden obrat za predelavo UBC v poslovnem parku Kottingbrunn.

Že podatki o porabi energije kažejo, zakaj je trajnostno dati aluminijastim pločevinkam drugo življenje: postopek recikliranja aluminija UBC zahteva le pet odstotkov stroškov energije, ki bi nastali pri običajnem pridobivanju iz aluminijeve rude.

Poleg zaporedne širitve predelovalnih obratov in ustreznega povečanja količin recikliranja je SKAPA v zadnjih letih vlagala v nadaljnje projekte za povečanje trajnosti. Pomembni temeljni procesi v podjetju so bili na primer digitalizirani, da bi povečali učinkovitost in zmanjšali vpliv na okolje. Poleg tega so v načrtu tudi uvedba programske opreme za upravljanje energije, fotovoltaična streha za električna vozila in razširitev fotovoltaičnega sistema na 700 kWp. Marca 2024 je bila končana širitev velikega sistema za shranjevanje energije s 1 000 kWh na 1 800 kWh, kar pomeni, da je zdaj dosežena skoraj 90-odstotna stopnja samozadostnosti.

SKAPA Recycling s pomočjo okoljskih sredstev ministrstva za varstvo podnebja (BMK) vlaga v nov odsesovalni sistem s filtrirnimi vložki za prah razreda M, s čimer je naredila še en pomemben korak k varstvu podnebja. S tem se bo onesnaževanje s prahom zmanjšalo za 98 odstotkov. Zaradi izjemno visokega zmanjšanja onesnaževal za več kot 90 odstotkov podjetje prejme petodstotni pribitek na upravičene stroške.

Podjetje bo v izvedbo vložilo skupaj 134.000 evrov, od tega bo približno 35.000 evrov dobilo v obliki subvencij iz programa "domača okoljska sredstva". Kommunalkredit Public Consulting je v imenu BMK odgovoren za obdelavo subvencije.

https://infothek.bmk.gv.at/umweltfoerderung-im-inland-aluminium-recycling-skapa/

Nazaj