SKAPA ulaže u kontrolu onečišćenja zraka općinskim kreditima

by

Domaća podrška okolišu: obrada aluminija u Kottingbrunnu uglavnom je bez zagađivača

SKAPA Recycling GmbH specijalizirana je za recikliranje aluminijskih limenki, otkupljuje rabljene aluminijske limenke diljem Austrije i u inozemstvu te prodaje reciklirane tzv. „Used Beverage Cans” (UBC) na svjetskom tržištu. Na taj se način preradi 12.000 tona, od čega 3.500 dolazi iz Austrije. Tvrtka za recikliranje upravlja sofisticiranim UBC pogonom za preradu u poslovnom parku Kottingbrunn od 2010. godine.

Same brojke za potrebnu energiju pokazuju zašto je održivo dati aluminijskim limenkama drugi život: proces recikliranja UBC aluminija zahtijeva samo pet posto troškova energije koji bi nastali u konvencionalnom vađenju iz aluminijske rude.

Uz postupno širenje pogona za preradu i odgovarajuće povećanje obujma recikliranja, SKAPA je posljednjih godina uložila u daljnje projekte za povećanje održivosti. Važni ključni procesi u tvrtki digitalizirani su kako bi se povećala učinkovitost i smanjio utjecaj na okoliš. Uskoro se planira i uvođenje softvera za upravljanje energijom, PV krova za električna vozila te proširenje fotonaponskog sustava na 700 kWp. Proširenje velikog skladišnog sustava s 1.000 kWh na 1.800 kWh dovršeno je u ožujku 2024., čime je sada postignuta razina samodostatnosti od gotovo 90 posto.

Kako bi poduzeli još jedan važan korak prema zaštiti klime, SKAPA Recycling ulaže u novi sustav odsisavanja s filterskim ulošcima klase M uz pomoć sredstava za zaštitu okoliša Ministarstva zaštite klime (BMK). To može smanjiti zagađenje prašinom za 98 postotak. Zbog iznimno visokog smanjenja onečišćujućih tvari od preko 90 posto, tvrtka dobiva dodatak od pet posto na opravdane troškove.

Tvrtka ulaže ukupno 134.000 eura u implementaciju, od čega je oko 35.000 eura osigurano kroz financiranje iz “domaće potpore okolišu”. Kommunalkredit Public Consulting odgovoran je za obradu financiranja u ime BMK.

https://infothek.bmk.gv.at/umweltfoerderung-im-inland-aluminium-recycling-skapa/

Go back