UBC (rabljene pločevinke za pijačo)

V letu 2010 je SKAPA iskala nov trg za razvoj svojih novih proizvodnih obratov v Kottingbrunnu.

leta 2011 je SKAPA Holding GmbH ustanovila novo hčerinsko družbo SKAPA Recycling GmbH, ki temelji na novih proizvodnih obratih v Kottingbrunnu, 30 km južno od Dunaja, na avtocesti A2, ki vodi od Dunaja do Gradca.

Naša dejavnost recikliranja na 14.000 m2, z 5.000 m2 skladišč in 300 m3 pisarniških prostorov je na idealni lokaciji v posebnem industrijskem območju v bližini letališča Bad Voeslau in avtoceste A2 in je popolnoma pripravljena za upravljanje naših glavnih trgov v Avstriji in okolici.

Odločili smo se, da za glavno blago izberemo rabljene pločevinke za pijačo (UBC), zato smo na podlagi predhodnih izkušenj z ravnanjem z materiali in predelavo sami zasnovali, izdelali in namestili predelovalni obrat.

Pločevinke UBC lahko obravnavamo kot osiroteli trg v Avstriji, ki se reciklira s slabo stopnjo in slabo kakovostjo ter ga od leta 1992 nadzoruje skoraj monopolni subjekt, ki zastopa proizvajalce embalaže, polnilce in trgovce. Od 12 000 ton UBC, ki so bile dane na avstrijski potrošniški trg, se jih samo 6 000 ton uradno vrne v postopek recikliranja in končajo kot nizkokakovostni aluminij ali druge zlitine. Z letom 2025 bo prišlo do prehoda na plastenke, zato se bo osiroteli trg razvil v trajnostni sistem zbiranja.

V podjetju SKAPA si od leta 2011 prizadevamo spremeniti to stanje. Investirali smo v sofisticirano predelovalno linijo in trenutno pospešeno zbiramo odpadke po vsej vzhodni Avstriji, in sicer v občinah, na prireditvah in pri drugih trgovcih z odpadki.

Naš izdelek je očiščen [in] briketiran UBC, ki ga nataknemo na palete in pošljemo nazaj specializiranim proizvajalcem zlitin pločevink v Evropi. Od pločevinke do pločevinke.