UBC (rabljene limenke za piće)

Tijekom 2010. SKAPA je tražila novo tržište za razvoj u svojim novim proizvodnim pogonima u Kottingbrunnu.

2011. godine SKAPA Holding GmbH je osnovala novu podružnicu, SKAPA Recycling GmbH, sa sjedištem u našim novim proizvodnim pogonima u Kottingbrunnu, 30 km južno od Beča, na autocesti A2 koja vodi od Beča do Graza.

Idealno smješten u namjenskom industrijskom području u blizini uzletišta Bad Voeslau i A2 visokog puta, naša operacija recikliranja postavljena na 14.000m2 s 5.000 m2 skladišta i 300 m3 uredskog prostora savršeno je postavljena za upravljanje našim glavnim tržištima u Austriji i oko nje.

Donesena je odluka da se za glavne proizvode odabere UBC - rabljene posude za piće, a pogon za preradu sami smo osmislili, proizveli i instalirali, na temelju prethodnog iskustva s rukovanjem i preradom materijala.

Na UBC se može gledati kao na osirotelo tržište u Austriji, koje lošom reciklažom loše kvalitete kontrolira kvazi monopolni entitet koji zastupa proizvođače, punila i trgovce ambalaže od 1992. Od 12.000 tona UBC-a koji je uveden na austrijsko potrošačko tržište, samo 6000 t službeno pronalazi vraćaju se u postupak recikliranja, završavajući kao niskorazredni desoks aluminij ili druga legura. S 2025. doći će do prijelaza na depozitne boce, čime će tržište siročadi razviti u održivi sustav prikupljanja.

Mi iz SKAPA-e posvećujemo se promjeni ove situacije od 2011. godine. Uložili smo u sofisticiranu liniju za obradu i trenutno ubrzavamo postupke prikupljanja po cijeloj istočnoj Austriji, prikupljanje od zajednica, događaja i od drugih trgovaca otpadom.

Naš proizvod je očišćen briketiranim UBC-om pričvršćenim na paletama koje vraćamo specijaliziranim proizvođačima legura iz Europe. Iz limenke u limenku.